Het is november. Voor veel schrijvers is dat een bijzondere maand doordat ze meedoen aan #NaNoWriMo: National Novell Writing Month. Ze schrijven elke dag zoveel woorden dat ze er aan het eind van de maand 50.000 hebben. Een goed begin voor een roman, dat vaak zo rond de 70.000 woorden telt. Het heeft voordelen en nadelen om hieraan mee te doen. Aan het einde van de maand 50.000 woorden op papier is heerlijk, maar hoeveel heb je er uiteindelijk aan? Als je gaat schrijven om het schrijven kan de kwaliteit daaronder lijden. In de boekplanner geven we daarvoor wat tips.
Zoek een schrijfmaatje
Het schrijven van een boek kan een eenzaam en onzeker proces zijn. Wordt het zo goed als het moet zijn? Blijft het boeien? Kloppen de tijdlijnen? Zelf zoek ik dan ook vaak meelezers die me op het juiste pad houden. Ze lezen mee, zijn kritisch en geven me feedback waar nodig. Ik doe daar altijd iets mee. Het is voor de lezer onduidelijk dus aanpassing is noodzakelijk. Goede proeflezers zijn goud waard en zorgen voor een kwaliteitsverbetering van je boek.
Professionele hulp bij jouw boek
Natuurlijk is het ook mogelijk om een schrijfcoach in te huren die met je meeleest. Jolanda doet dat veel voor non-fictie boeken en tilt de boeken zo naar een hoger plan. Voor fictie werk ik vaak met Yoeke Nagel of Marije Onstenk. Natuurlijk is daarvoor een investering nodig, maar het tilt je boek naar een hoger plan en maak daarbij de kans groter om uitgegeven te worden. Ik vraag er als uitgever altijd naar bij de aanlevering van manuscripten. Het is het dus echt waard.
Zoek je een meelezer?
Laat dan een berichtje achter als reactie onder dit blog. Geef aan welk soort boek jij aan het schrijven bent voor een zo goed mogelijke match. Het vinden van een goed schrijfmaatje is heel zinvol en belangrijk om jouw boek zo goed mogelijk te maken.
Hoe zorg jij voor een zo goed mogelijk boek? Vertel het ons!
Veel schrijfplezier en succes.
Esther van der Ham, uitgever en auteur.
Esther van der Ham (1972) schreef vier psychologische romans in één serie, de C-serie (Controle!, Contact!, Confrontatie! en Censuur) en twintig kinderboeken. Ook heeft ze een aantal kinderboeken geïllustreerd. Ze is eigenaar van Droomvallei Uitgeverij uit Breda. Met haar uitgeverij ondersteunt Esther graag goede doelen zoals boeken voor vluchtelingenkinderen in kampen op Lesbos en in Libanon. Momenteel is ze bezig aan deel vijf in de C-serie, de psychologische roman ‘Carrousel’.
Goede tips Esther. Ik schreef er ook een blog over… https://jolandapikkaart.nl/zoek-een-schrijfbuddy/