Begin april was ik een week in Parijs met mijn man en kinderen voor vakantie en research. Ik was net begonnen aan deel vijf in de C-serie en had besloten dat het boek zich daar voor een deel zou afspelen. Altijd maar Nederland is ook zo saai, vind ik. Ik heb het nuttige met het aangename verenigd: ik bezocht de plekken die ik in mijn boek wilde beschrijven. De Sacre Coeur en het park eromheen, de reis met de Thalys ernaartoe, uitstappen op Gare du Nord …
Zeker als je een bestaande plaats beschrijft in je boek, is het belangrijk dat je dat zo waarheidsgetrouw mogelijk doet. Veel mensen kennen Parijs en zijn er geweest. Als ze het herkennen aan jouw beschrijvingen, gaat het boek voor hen veel meer leven. Schrijf alles wat je opvalt en ziet in je boekplanner.
Waar moet je aan denken bij het doen van research?
Wat zie je?
Als je naar de foto kijkt, zie je al een aantal opvallende zaken. Gele belijning, kinderkopjes, een erg bekend monument, auto’s die niet al te netjes rondrijden … Dit zijn mooie details om in je boek terug te laten komen. Kijk daar steeds naar als je een nieuwe locatie bezoekt: een supermarkt, een café, een museum, je hotel of slaapplaats, in het (openbaar) vervoer … Wat maakt de plaats die jij beschrijf onderscheidend?
Wat hoor je?
Beschrijf dat in je boek. In Parijs was dat (uiteraard) veel getoeter en allerlei talen door elkaar, maar ook het ruisen van de Seine, het aankomen en vertrekken van de metro, het knarsen van de wielen op de rails … hoe meer details hoe meer een boek gaat leven.
Wat ruik je?
Helaas hoeft dit punt niet altijd even flatteus te zijn voor de plaats die je bezoekt. Dat geldt natuurlijk ook voor de overige punten. In Parijs ruik je veel uitlaatgassen en af en toe zelfs rioolluchten. Het parfum of de deodorant van voorbijgangers of het ontbreken daarvan … Heb je wel eens geprobeerd om de geur van de metro te beschrijven? Een mix van urine, rubber, hitte en tja, wat nog meer?
Wat proef je?
Hoe smaakt de koffie? Hoe het brood? Het avondeten? Jouw zweet na een dag slenteren in de hitte? Beschrijf het!
Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit gaan verwerken in je boek.
Ik lees het graag!
Veel schrijfplezier, Esther
P.s. Jolanda schreef een blog over je non-fictieboek.
Wat een leuke insteek, Esther. Ik zal een blog schrijven over research voor je non-fictieboek. https://boekplanner.nl/research-voor-je-non-fictieboek/
Mooi Esther, zo maak je het lezen tot een beleving. Een reis doormiddel van het verhaal.
Energiezuinig!