Afhankelijk van het soort boek dat je schrijft, zijn personages heel belangrijk. In romans en thrillers zorgen goed beschreven personages ervoor dat een lezer leest en blijft lezen. Lezers moeten zich kunnen herkennen in een personage zodat ze mee gaan leven.
In de boekplanner zijn een aantal pagina’s opgenomen om jouw (hoofd)personages goed te beschrijven, zoals bijvoorbeeld leeftijd, lievelingsfilm en kleur ogen. Zelf plak ik er altijd een pasfoto bij die ik van internet haal, zodat mij steeds voor ogen staat hoe mijn hoofdpersoon eruit ziet.
Schrijven is een vak
Ondanks het feit dat ik al vele kinderboeken heb geschreven en een drietal romans, blijf ik mij verdiepen in de achtergronden van het schrijven. Schrijven is een vak. Er komt heel wat bij kijken om het goed te doen. Hoe meer je schrijft, hoe beter je erin wordt, meestal tenminste.
Zo las ik het boek ‘Personages, conflict en perspectief’ van Frans Stüger. Hij stelt in zijn boek voor om jouw personages te interviewen. Ik heb dat geprobeerd en vond het heel verhelderend. Zo moest ik nadenken over de vraag wie de favoriete historische figuur van mijn hoofdpersoon was (Martin Luther King) en waarvan ze het meeste spijt heeft. Vooral dat laatste opende een deur naar een geheel nieuwe verhaallijn en verdieping van mijn vierde ‘roman’ (lastig altijd, om aan te geven wat voor soort boeken ik schrijf). Ik kwam erachter dat mijn hoofdpersoon in het verleden iets gedaan heeft waar ze spijt van heeft. Ik ben benieuwd of ze het straks, als het boek af is, heeft goedgemaakt.
Welke vraag stel jij aan je personages?
Grappig, hoe zo een simpele vraag een wereld opent waar je nog niet eerder aan gedacht hebt. Welke vraag wil jij aan jouw personages stellen? En wat zijn de antwoorden op die vraag? Wat heeft het jou gebracht om over deze vraag na te denken? We lezen het graag.
Esther van der Ham
p.s. Schrijf jij non-fictie? Stel dan vragen aan je ideale lezer. Jolanda Pikkaart
Ik ga meteen een interview inplannen met mijn personages. Nu maar hopen dat ze plek in hun agenda hebben 😉